Spyware kan de oorzaak van een langzame laptop of computer zijn. Het is bijzonder hinderlijk wanneer je last hebt van spyware op je apparaat. Het kan zich op verschillende manieren laten zien. Zo zal het je direct opvallen wanneer je ineens een extra zoekbalk bij Internet Explorer, Google Chrome of bijvoorbeeld FireFox hebt. Dit wijst op spyware. Het komt ook voor dat je startpagina ineens is veranderd of dat er ineens pagina’s in je Favorieten staan die je er zelf niet hebt ingezet. In dit laatste geval kan het natuurlijk zijn dat je dit zelf per ongeluk hebt gedaan wanneer je de pagina bezocht hebt, maar als de pagina je niet bekend voorkomt of het komt vaker voor dat er vreemde pagina’s tussen je Favorieten staan, dan kan je er wel vanuit gaan dat je last hebt van spyware. Spyware kan ook zorgen voor hinderlijke pop-ups, bijvoorbeeld met reclame. In vrijwel alle gevallen zorgt spyware er ook voor dat je laptop of computer aanzienlijk langzamer wordt.

Nog belengrijker: Hoe kom je van spyware af?

Als je last het van spyware of andere malware, dan is het natuurlijk belangrijk om hier zo snel mogelijk vanaf te komen. Er zijn meerdere programma’s voor het verwijderen van spyware die je gratis kan downloaden. Uiteraard is het belangrijk dat je wel goed controleert of dit programma zelf betrouwbaar en veilig is, zodat je geen nieuwe virussen of spyware binnenhaalt met het downloaden van het programma. Lees bijvoorbeeld eerst wat ervaringen van anderen met het betreffende programma. Zijn de ervaringen allemaal lovend? Dan kun je het programma met een gerust hart gebruiken. Kun je tussen de recensies meerdere vervelende ervaringen vinden? Ga dan op zoek naar een ander programma. Wanneer je een betrouwbaar programma hebt gevonden, dan kun je direct je laptop of computer scannen. Als er spyware wordt aangetroffen, dan kun je dit direct verwijderen om je laptop of computer weer volledig schoon van spyware te maken. Deze zal dan ook direct weer een stuk sneller zijn.

vergroot glas

Virusscanners met spywarescanner

Als je een goede virusscanner hebt, dan is het in de meeste gevallen niet nodig om een aparte spywarescan uit te voeren. Goede, betrouwbare en veilige antivirusscanners met een brede bescherming hebben ook een spywarescanner in het pakket. Je hoeft dan nooit dubbel te scannen om apart naar spyware te kijken, maar alles wordt vanuit de antivirusscanner geregeld. Wanneer je nog op zoek bent naar een goede antivirusscanner, dan is het dus aan te raden om ook te kijken of er een ingebouwde spywarescanner aanwezig is.

Een aantal uitstekende malware scanner