Zijn gratis virusscanners echt vrij van kosten?

Gratis, gratis, gratis. Overal waar je kijkt op internet, ongeacht het product, je ziet het woord ‘gratis’ voorbij komen. Een voorbeeld; ‘bestel nu gratis jouw afslankproduct’. Dat is heel aantrekkelijk, maar uiteindelijk blijkt dat je wel hoge verzendkosten betaalt. Uiteindelijk betaal je toch voor het product en is het helemaal niet gratis. Bij virusscanners werkt dit ook zo. Meer dan 80.000 resultaten krijg je in Google te zien wanneer je zoekt naar een gratis virusscanner. Als je zoekt naar een free virusscanner, dan zijn dit nog eens een half miljoen extra resultaten. Echter, verreweg de meeste van de getoonde virusscanners zijn helemaal niet gratis. Toch zitten er wel gratis virusscanners bij die echt kosteloos zijn, en dit ook blijven in de toekomst.

Let op de zogenaamde free trials

Iedereen vindt de woorden ‘gratis’ en ‘free’ aantrekkelijk en de woorden worden dan ook gebruikt om aan te trekken. Het zegt alleen helemaal niets over de kosten, in de meeste gevallen. Vaker zit er een addertje onder het gras. In verreweg de meeste gevallen gaat het namelijk om een free trial, ofwel een gratis probeerversie. Dit betekent dat je de antivirusscanner voor een bepaalde duur, meestal een maand, gratis mag uitproberen. Na deze periode vervalt de free trial en krijg je een factuur gepresenteerd. Betaal je deze niet, dan mag je ook niet meer gebruik maken van de antivirusscanner. Controleer dus goed of de virusscanner wel echt gratis is, ook in de toekomst, en dat het niet gaat om een free trial.

De kwaliteit en privacy

Als je een echt gratis virusscanner zoekt, let dan op twee heel belangrijke zaken, namelijk de kwaliteit en de privacy. Op de eerste plaats de kwaliteit; deze moet natuurlijk uitstekend zijn. Er moet een firewall bijzitten en, als het even kan, ook een spywarescanner. Zo hoef je geen aparte spywarescanner te gebruiken. Lees ervaringen van anderen om achter de echte kwaliteit te komen, want een fabrikant zal altijd zeggen dat deze virusscanner de beste van allemaal is. Op de tweede plaats let je ook op je privacy. Er zijn namelijk gratis virusscanners die jouw surfgedrag voortdurend vastleggen. De gegevens over jouw surfgedrag worden vervolgens te koop aangeboden aan meerdere partijen. Deze verkopen zorgen ervoor dat de gratis virusscanner kan blijven bestaan en iets oplevert, terwijl het toch gratis is. Je wilt geen gebruik maken van een virusscanner die jouw persoonlijke gegevens op een hoop gooit, in een bestand zet en aan meerdere partijen verkoopt. De welbekende gratis virusscanner van AVG is hier een goed voorbeeld van.

free antivirus

Virussen en spyware

Kies voor een gratis virusscanner die ook een scanner voor spyware heeft. Spyware komt ontzettend veel voor en zorgt voor een aanzienlijke vertraging van je iPad, tablet, laptop of computer. Dit wil je natuurlijk niet, maar diverse virusscanners laten spyware door. De virusscanners met een scanner voor spyware doen dit niet en beschermen daarom ook tegen spyware in alle soorten en maten. Bepaal ook of jij een extra malware scanner nodig hebt om ook malware te onderscheppen voordat er schade wordt aangericht. Er zijn vrij eenvoudige en relatief uitgebreide gratis virusscanners. Neem de tijd om de beste optie voor jou te kiezen, want er zijn zeker gratis virusscanners die je een optimale bescherming kunnen bieden en waarbij gratis echt gratis is, ook in de toekomst.

 


Wat is spyware?

een spion

Spyware kan de oorzaak van een langzame laptop of computer zijn. Het is bijzonder hinderlijk wanneer je last hebt van spyware op je apparaat. Het kan zich op verschillende manieren laten zien. Zo zal het je direct opvallen wanneer je ineens een extra zoekbalk bij Internet Explorer, Google Chrome of bijvoorbeeld FireFox hebt. Dit wijst op spyware. Het komt ook voor dat je startpagina ineens is veranderd of dat er ineens pagina’s in je Favorieten staan die je er zelf niet hebt ingezet. In dit laatste geval kan het natuurlijk zijn dat je dit zelf per ongeluk hebt gedaan wanneer je de pagina bezocht hebt, maar als de pagina je niet bekend voorkomt of het komt vaker voor dat er vreemde pagina’s tussen je Favorieten staan, dan kan je er wel vanuit gaan dat je last hebt van spyware. Spyware kan ook zorgen voor hinderlijke pop-ups, bijvoorbeeld met reclame. In vrijwel alle gevallen zorgt spyware er ook voor dat je laptop of computer aanzienlijk langzamer wordt.

Nog belengrijker: Hoe kom je van spyware af?

Als je last het van spyware of andere malware, dan is het natuurlijk belangrijk om hier zo snel mogelijk vanaf te komen. Er zijn meerdere programma’s voor het verwijderen van spyware die je gratis kan downloaden. Uiteraard is het belangrijk dat je wel goed controleert of dit programma zelf betrouwbaar en veilig is, zodat je geen nieuwe virussen of spyware binnenhaalt met het downloaden van het programma. Lees bijvoorbeeld eerst wat ervaringen van anderen met het betreffende programma. Zijn de ervaringen allemaal lovend? Dan kun je het programma met een gerust hart gebruiken. Kun je tussen de recensies meerdere vervelende ervaringen vinden? Ga dan op zoek naar een ander programma. Wanneer je een betrouwbaar programma hebt gevonden, dan kun je direct je laptop of computer scannen. Als er spyware wordt aangetroffen, dan kun je dit direct verwijderen om je laptop of computer weer volledig schoon van spyware te maken. Deze zal dan ook direct weer een stuk sneller zijn.

vergroot glas

Virusscanners met spywarescanner

Als je een goede virusscanner hebt, dan is het in de meeste gevallen niet nodig om een aparte spywarescan uit te voeren. Goede, betrouwbare en veilige antivirusscanners met een brede bescherming hebben ook een spywarescanner in het pakket. Je hoeft dan nooit dubbel te scannen om apart naar spyware te kijken, maar alles wordt vanuit de antivirusscanner geregeld. Wanneer je nog op zoek bent naar een goede antivirusscanner, dan is het dus aan te raden om ook te kijken of er een ingebouwde spywarescanner aanwezig is.

Een aantal uitstekende malware scanner